Mitt ex vägrar flytta – vad kan jag göra?

I det fall ni ska separera eller skiljas har vi all kompetens som behövs och kan hjälpa dig genom hela processen, exempelvis med bodelning, underhåll och frågor om barn.

Att separera är ofta jobbigt – men det blir ännu svårare när den andra parten vägrar flytta ut ur bostaden. Funderingar som kan uppkomma är bland annat ”mitt ex flyttar inte ut”, ”hur får jag mitt ex att flytta” eller ”kan jag slänga ut min sambo”. Den goda nyheten är att du har rättigheter – men det finns regler du måste följa.

Vad gäller om ni varit sambor?

Om du och ditt ex bott tillsammans utan att vara gifta, räknas ni enligt lagen som sambor. Det innebär att sambolagen gäller. Den reglerar vem som har rätt till vad vid en separation.

Vad är samboegendom?

Samboegendom är:

  • Bostad som köpts för gemensamt bruk
  • Möbler och saker köpta för det gemensamma hemmet

Om bostaden köptes innan ni blev sambor, eller om den bara står i ditt namn och inte köptes för gemensamt boende, kan den vara din enskilda egendom.

Vem får bo kvar efter separationen?

Om du äger eller hyr bostaden själv, och den inte räknas som samboegendom, har du i regel rätt att kräva att ditt ex flyttar.

Om bostaden däremot är samboegendom, kan den som har störst behov (t.ex. om det finns barn inblandade) ha rätt att bo kvar, oavsett vem som äger bostaden. Detta kallas övertaganderätt.

Vad gör man om exet vägrar flytta?

Det vanligaste scenariot: du vill att ditt ex ska flytta, men hen vägrar. 

  • Skicka ett uppmaningsbrev

Börja med att skriftligt be personen flytta inom rimlig tid, t.ex. 14 dagar. Det är bra att ha dokumentation.

  • Ansök om handräckning hos Kronofogden

Om exet fortfarande vägrar lämna bostaden, kan du ansöka om särskild handräckning hos Kronofogden.

Särskild handräckning kan användas om:

  • Du har rätt att nyttja bostaden
  • Den andra parten utan laglig rätt hindrar dig

Du behöver kunna visa att du har rätt till bostaden – t.ex. genom hyreskontrakt, köpekontrakt eller dom/beslut från domstol eller bodelningsavtal.

Kronofogden gör ingen bedömning av vem som har rätt – de utgår från handlingar. Om ni är oense om ägandet eller vem som har rätt att bo kvar, kan det bli en domstolsfråga istället.

Vad kostar det?

Att ansöka om särskild handräckning kostar 300 kr (2025). Du kan begära att den andra parten ska betala dina kostnader om du får rätt.

Behöver du juridisk hjälp?

Det kan vara en komplicerad och känslosam situation. Att tvinga bort någon du delat ditt liv med är aldrig enkelt. Vi på Alak & Co har lång erfarenhet av frågor kring samboseparationer, bodelningar och handräckning.

 Kontakta oss för att boka tid för möte där vi går igenom din situation och ser vad du har rätt till.

Sammanfattning: Vad kan jag göra om mitt ex inte flyttar?
  • Kontrollera om bostaden är samboegendom
  • Be exet skriftligen flytta
  • Ansök om särskild handräckning hos Kronofogden om det behövs
  • Överväg juridisk rådgivning för att undvika felsteg