Migrationspolitiken i Sverige blir allt striktare, och möjligheterna att få uppehållstillstånd minskar. Den 12 mars 2025 beslutade riksdagen att avskaffa möjligheten till spårbyte, en förändring som träder i kraft den 1 april 2025.
Denna lagändring innebär att personer som fått avslag på sin asylansökan inte längre kan ansöka om arbetstillstånd utan att först lämna Sverige. Spårbyte har varit en viktig väg för asylsökande att stanna i landet genom att få arbete och bidra till samhället – men nu försvinner den möjligheten.
Enligt huvudregeln ska en ansökan om uppehållstillstånd i Sverige göras från utlandet. Endast i undantagsfall har det varit möjligt att söka från Sverige, och spårbyte har varit ett sådant undantag.
Den som under sin asylprocess fått arbete och uppfyllt kraven för arbetstillstånd i Sverige har kunnat byta spår – från asylsökande till arbetskraftsinvandrare – utan att lämna landet.
Att avskaffa spårbyte får omfattande konsekvenser, både för individer och för arbetsmarknaden:
För att beviljas arbetstillstånd i Sverige krävs bland annat:
De personer som kvalificerar sig för spårbyte har alltså redan visat att de kan försörja sig själva och bidra till samhället – ändå tvingas de nu lämna Sverige.
Jag ställer mig mycket frågande till denna lagändring och delar kritiken som framförts av flera remissinstanser. Att neka arbetskraftsinvandrare som redan har etablerat sig i Sverige möjligheten att stanna är ett misstag som påverkar både individer och samhället i stort.