Kategorier
Familjerätt Migrationsrätt

Förbud mot kusinäktenskap – ett spel för gallerierna?

Elma Pålsson jurist specialicerad på familjerätt, arvsrätt och migration.

Äktenskapshinder i svensk lag: Släktskap som påverkar giftermål

Enligt svensk lag föreligger så kallade äktenskapshinder vid nära släktskap. Det innebär att det är förbjudet att gifta sig med en släkting i rakt upp- eller nedstigande led, eller ett helsyskon. Det finns speciella dispensregler vad gäller äktenskap med halvsyskon och syskon genom adoption och det är helt lagligt att gifta sig med en kusin eller ett syskonbarn. Nyligen presenterade regeringens utredare emellertid ett förslag på att även sådana äktenskap ska förbjudas. Äktenskap som ingåtts i utlandet ska inte heller erkännas i Sverige.  

Förbud mot släktäktenskap i Tidöavtalet – vad innebär det?

Utredningsdirektiven bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna och utgör en del av Tidöavtalet. Förbudet är uttalat riktat mot personer av utländsk härkomst, eller rättare sagt, mot personer från regioner där denna typ av äktenskap är vanligt förekommande. Syftet med förbudet sägs framför allt vara att motverka hedersförtryck och tvångsäktenskap. Enligt utredarna är äktenskap mellan kusiner eller med syskonbarn många gånger arrangerade och påtvingade, och därmed förknippade med hederskultur. Även om det såklart är eftersträvansvärt att förebygga hedersrelaterat förtryck och tvång, är det en mycket långtgående slutsats som tycks bygga på en ytterst inskränkt och fördomsfull världsbild. Dessutom finns det redan en straffbestämmelse i svensk lag som uttryckligen förbjuder äktenskapstvång. Det är, av flera anledningar, osäkert om förbudet verkligen kommer medföra de önskade effekterna. 

Kan Sverige kontrollera släktskap vid äktenskap med utländsk bakgrund?

För det första kommer det bli praktiskt svårt att kontrollera om två personer faktiskt är släkt med varandra. Särskilt beaktat att förbudet främst kommer påverka personer med utländsk bakgrund. Många länder saknar strukturerade folkbokföringssystem där det enkelt går att fastställa hur släktskap ser ut. Oavsett har svenska myndigheter sällan tillgång till systemen. Flera av de områden som utredarna lyfter fram där kusinäktenskap är vanliga är dessutom påverkade av krig eller konflikter. Det krävs alltså ett omfattande utredningsarbete och välfungerande internationella samarbeten för att kunna upprätthålla reglerna.  

Ekonomiska konsekvenser av oregistrerade äktenskap vid kusinäktenskapsförbud

För det andra garanterar ett förbud inte någon faktisk förändring. Kusinäktenskap kommer troligtvis fortsätta att ingås, men genom religiösa eller kulturella ceremonier som inte är giltiga enligt svensk rätt. Detta kan i sin tur medföra ekonomiska och juridiska konsekvenser med negativa effekter för just de personer utredarna menar att lagen ska skydda. Två personer som lever under äktenskapsliknande förhållanden är, enligt lagens mening, sambos. Oregistrerade äktenskap kommer alltså jämställas med samboskap. Sambos har inte samma ekonomiska trygghet som äkta makar vid exempelvis separation och dödsfall. Den grupp som utredarna vill komma åt med förbudet är, enligt deras egen logik, en grupp där kvinnorna ofta är ekonomiskt underställda männen, eller utsätts för andra typer av förtryck. Att dessa kvinnor förlorar sin ekonomiska trygghet genom att äktenskapet inte registreras, kan få förödande konsekvenser om maken exempelvis går bort eller vill skilja sig. Enligt utredarna ger sambolagen tillräckligt skydd och kan kompletteras med ett testamente. Det förekommer emellertid ingen problematisering kring de svårigheter som kan tänkas föreligga för en kvinna, som enligt utredarna är så underställd sin släkt och sin make att hon tvingas till giftermål, att trygga sin ekonomi på detta sätt.  

Lagförslaget om förbud mot kusinäktenskap – ett verktyg mot hedersförtryck?

Även lagstiftningens normerande effekter framhålls i utredningen. Enligt utredarna utgör förbudet en markering mot sedvänjor som tvångsäktenskap och andra påtryckningar vid val av partner. Det ska ”stärka enskilda och bidra till en ökad frihet när det gäller livsval”. Det är en fin tanke, men risken för att det blir precis tvärt om är överhängande. Frågan är alltså vad det är utredarna vill komma åt med ett förbud, egentligen. Förslaget lämnar en oundvikligen med känslan av att det endast är ett spel för gallerierna – för vem håller inte med om att tvångsäktenskap och hedersförtryck är något vi som samhälle måste motverka?