Kategorier
Ekonomisk familjerätt

Skuldsatta dödsbon

Juristen Ada Alak har en lång erfarenhet av dödsfallsjuridik och ekonomisk familjerätt.

Hur hanterar man ett skuldsatt dödsbo?

Att förlora en nära anhörig är alltid svårt, och när skulder är en del av dödsboet kan situationen bli ännu mer komplicerad. Här bjuder vi på en översikt över vad du behöver veta och vilka steg du kan ta för att navigera i denna utmanande situation.

Skulder som efterlämnas

Många har en dröm om att lämna efter sig ett arv, men en växande trend visar att allt fler avlidna personer lämnar efter sig skulder. I Sverige, där cirka 90 000 personer dör varje år, kan dessa skulder leda till att arvingarna inte får något arv alls. Detta problem är särskilt utbrett bland äldre, som ofta har begränsade möjligheter att påverka sin ekonomi.

Vad innebär det att ett dödsbo har skulder?

Ett dödsbo skapas vid en persons bortgång och omfattar både tillgångar och skulder. För att avsluta dödsboet krävs en bouppteckning, där en noggrann redovisning av den avlidnes ekonomiska situation görs. Om skulderna överstiger tillgångarna är dödsboet skuldsatt och arvingarna kommer inte kunna få ta del av tillgångarna.

Skulder ärvs inte

Det är viktigt att känna till att du inte ärver skulder i Sverige, såvida du inte är medlåntagare. Om den avlidne bodde utomlands kan andra regler gälla, och det kan vara bra att konsultera en jurist.

Skuldsatta dödsbon har ökat i Sverige

Statistik från Kronofogden visar en stigande trend av skuldsatta individer i Sverige, med cirka 420 000 registrerade personer. Denna situation drabbar särskilt äldre som ofta har svårare att öka sina inkomster, vilket resulterar i långvarig skuldsättning.

Hur ska anhöriga tänka när de ska hantera ett skuldsatt dödsbo?

  • Ta kontakt med banken så snart som möjligt efter dödsfallet. Det är viktigt att avsluta alla automatiska betalningar för att undvika ytterligare skuldsättning.
  • Undersök noga vad som finns kvar i dödsboet. Borgenärerna har rätt att kräva betalning från dödsboet, och eventuella tillgångar måste först användas för att täcka skulderna innan något arv kan delas ut.
  • Undvik att ta ut saker från den avlidnes hem innan bouppteckningen är genomförd. Det kan hända att dessa tillgångar behöver användas för att betala av skulder.
  • Om dödsboets tillgångar inte räcker till för att täcka skulderna, kan du överväga att ansöka om konkurs. Detta kan ge borgenärerna en möjlighet att få en del av sina fordringar betalda.

Att hantera ett skuldsatt dödsbo kan kännas överväldigande och därför kan det vara bra att söka hjälp från en jurist för att få vägledning genom processen.